30 Aralık 2010 Perşembe

Statik - Bitti Artık (2008)


Türkçe Rap'e eskilerden bir grupla; Statik'le geri dönelim!

Statik; Tunç Dindaş (Turbo) tarafından temelleri atılmış bir gruptur. Doksanların son çeyreğinde kurulan grup; Türkçe Rap'e Bakırköy yakasından el veriyordu. Örneğin; o zamanların ünlü gruplarından Uçan Silahlar da 'Bakırköy Cephesi'ndendi. Şu an underground ve mainstreame yön veren 'Kadıköy Yakası' ise; o dönem Bakırköy tayfasının yanında biraz daha pasif kalıyordu.

Karakan'ın albümünün yarattığı hayal kırıklığından sonra, majör firmalarda rap albümlerinin çıkarılması açıkçası biraz zorlaşmıştı. Bu albümün satışlarının 20.000'lerde kalması; bandrollü albüm yayınlamak isteyen undie gruplar için büyük hüsrana neden olmuştu. Buna rağmen underground camia inadına kenetlenmiş, hatta  iyi bir ivme bile yakalamıştı!

Underground; bir çatlağının metal parça üzerinde ilerlemesi gibi gizliden gizliye büyüyordu. İşte Statik'i o dönemlerden, Doksanların son demlerinden biliyoruz...

Nefret, Yener, Silahsız Kuvvet gibi gruplarla kanka şekli vardı Statik'in. O dönem birlikte stüdyoya girip underground "Vatan Single" albümünü kotarmışlardı. Statik'ten Turbo da orada en iyi performanslarından birini sergilemişti açıkçası. Mini minnacık bir pasaj da olsa...

O dönemlerde underground olan bu gruplar içinden, en çok sıyrılan; Ceza ve DJ Mic Check oldu. İkisi de müziğini birkaç merhale yukarı taşırken; Statik yerinde saydı. Bazen oldschool olmak, eski olmak; en iyi müziği yapmak anlamına gelmiyor. Örnek olarak Hedef 12 grubunu gösterebiliriz. Burada kriter belki yetenek olabilir ama en önemli unsur çalışmaktır. Demek ki bu ekiplerin daha başka idealleri vardı ve bu onlar için keyifli bir hobiydi...

Statik, Yeraltı Operasyonu'na katıldığında Turbo ve Jemy'den oluşuyordu. Jemy'nin grup içinde ne kadar etkin olduğu muamma. Belki de Tunç Dindaş, tek bir mc olmaktansa; camia içinde grup olarak varolmak istiyordu. Belki bu ona bir güç veriyordu Ama Statik, bariz şekilde grup olmadığının, sadece Turbo'dan oluştuğunun sinyalini veriyor. Her ne kadar sonraları grubun kadrosunun; Turbo ve Dj Mahmut'tan oluştuğunu söyleseler de. İşler halen aynı!

İşte bu; Turbo=Statik olma durumu bu; Bitti Artık'ta ziyadesiyle mevcut. Albümün müzikal tabanı maalesef yok. Bazı parçalar Statik'in kendi parçaları olarak görünüyor. Lakin beatler; rica-minnet usülü yaptırılmış gibi. O yüzden bu çalışmayı bir albüm olarak değerlendirmek biraz zor. Belki de bir derleme, bir toplama albüm gibi düşünsek daha iyi. İşte albümü bu minvalde dinleyelim...

***
Albümde iyi parçalar var: "Fişlenen Nesil", "Hayat Birdir", "Yediler Gevrek", "Karanlıklar Ülkesi" ve turntablism parçası; "İstanbul Underground". Gerek sıkı beat yapısıyla, gerek güzel sözleriyle albümün en iyi şarkısı olarak; "Hayat Birdir" hepsinden bir adım öne çıkıyor. Dj Zack iyi iyi bir beat yapmış. 

"Statik 1996-2006" dese de; şu albümdeki parçalara bakıp, grubun 10 yılda bir arpa boyu kadar ilerleyemediğini görmek üzücü. Hele yola beraber çıktıkları arkadaşları; Ceza ve Mic Check fezaya çıkarken! Turbo'nun yıllardır vokali olmuyor. Rapi ritm tutmuyor. Vokale nefesi yetmiyor. Evet bunu anladık ama lirikleri de pespaye?! Şarkılarda gizliden gizliye birilerini eleştiriyor, yerden yere vuruyor ama bunların hepsi havada kalıyor. Mesaj kaygılı liriklerin de içi boş.

Albümdeki featuringlere bakıldığında; Ex-Sert Müslümanlar'dan, Recayi'nin yeraldığı "2000 MC" dikkat çekiyor. Parça; tarz olarak West Coast-Hardcore. yıllarca Sert Müslümanlar bünyesinde NY Style Gangsta/Hardcore yapan Recai, 2000'lerin 2. çeyreğinden sonra Hardcore West Stiline iyice alıştı. Yetenekli bir mc. Fakat rhymeları Sert Müslümanlar'daki gibi önemsemiyor. Hangi beat denk getirirse; onun üzerine battle tarzı lirikler döşüyor. Bu işi gerçekten yapmayı düşünüyorsa; kendine iyi bir prodüktör bulmalı. Aslında bakılırsa; East stilinde çok daha dinlenebilir işler çıkarmıştı.

Albümde misafirlikten ziyade Statik'in elemanı gibi görünen Pit10 farklı mı? Hayır. Piton da hiç bir şablona oturmayan liriklerini bize dinletmeye çalışıyor. Aslına bakarsanız; Pit10, Turbo ile kıyaslanınca; daha armonik bir vokale sahip bir sanatçı. Ses rengi ve flowu belli bir şablona oturduğu için bir kısım dinleyici Pit10'u seviyor. Özellikle yeniler. Ama bazen sesinin armonik, flowunun iyi olması ve hızlı rap söyleyebilmek; rap dinleyicisi için yeterli değildir. Şimdiye kadar insanları etkilemiş, ciddi hayranlar oluşturmuş rap gruplarına baktığımızda, güçlü beat yapısını, sağlam bir öyküye dayanan rhymelarla ördüklerini görüyoruz. Biraz örnek verelim:

-Karakan/Hepsi Benim
-Karakan/Evdeki Ses
-Karakan/Kapıkule
-Cinai Şebeke/Yetmedi Mi!
-İslamic Force/Canlardır
-İslamic Force/Anaları Ağlatan
-İslamic Force/Yağma Sofrası
-Nefret/Doğanın Kanunu
-Nefret/İstanbul
-Nefret/Yeraltında Yaşamak
-Uçan Silahlar/Piç Şehir
-Yener/Töre
-Yener/Liseli Genç
-Statik/Lanet Şehir İstanbul

Son track Statik'ten. Demek ki; isteyince yapabiliyormuşlar. Bu parça Statik'in şimdiye kadar yaptığı en güzel parçadır mesela. 12 sene geçmesine rağmen bu albümde bu şarkının seviyesinde bir parça göremiyoruz. Maalesef!

Editörün Notu: 2,5

Şifre: Karakan'ın bir elemanı

27 Aralık 2010 Pazartesi

Intermission...

Susturucu Geri Dönecek Mi?

Grup 8 sene sonra yeniden toplandı: 2009 yılında  "Aynen Devam" adlı yeni bir şarkı yayınladılar. Eski parçalarının havasını sahip, bu trackin üzerinden neredeyse 1 sene geçti. Fakat ekstra bir şeyler gelmedi henüz. İzmir Coast umutla bekliyor. Hala...

Intermission...

Ara ara nette dolaşırken ilginç videolara, fotoğraflara denk geliyoruz. İşte onlardan biri daha!  Ses grubu, Yeraltı Operasyonu albümünde yeralan Ses'ten Merhaba adlı parçaları için amatör bir videoklip çekmiş. Bu ne zaman nerede çekildi bilmiyoruz.

Gözden kaçıranlar için videoklibi paylaşıyoruz ama aşırı amatör olduğu için bir anda uçabilir. Bu yüzden, her ihtimale karşı youtubedan bu videoyu yedeklemenizi öneriyoruz:)

Ses - Ses'ten Merhaba (Remix)

Atmosphere - To All My Friends, Blood Makes the Blade Holy (2010)


Atmosphere grubu 1997'deki "Overcast!"te çok farklı bir müzik icra ediyordu. Daha karanlık bir sounda sahipti. O zamanlar Spawn adıyla rap yapan; Rek the Heavyweight de gruptaydı. Spawn'lu Atmosphere'i beğenenler de var. Grubun o şekilde daha iyi rap icra ettiğini iddia ediyorlar. Ama genel kanı; Sean Delay'in tek başına yeterince harika rhymelar yazdığı. Evet gerçekten de öyle. Özellikle fanlarının hala unutmadığı Lucy Ford Ep'de, grup; muhteşem şarkılar yaptı. O dönemde, başta; Guns & Cigarettes, If I was Santa Claus olmak üzere birçok şarkı ezberlenmişti. Hala bile söylenir. 

Atmosphere'in handikapı çok fazla şarkı yapması. 13 yıllık süreçte çok yavan albümler de çıkardı. "God Loves Ugly" gibi, "Seven's Travel" gibi...Bunların içinde güzel şarkılar var. Ama bütüncül bakılırsa; grup için dezavantaja neden olduğu söylenebilir.

Mevsimler Dörtlemesi içinde Summer'ın yeri özeldir. Adeta "çok iyi bir albüm geliyor" diye mesaj getirdi bize bu EP. Gerçekten de bu Ep'nin hemen akabinde nefis; "When Life Gives Lemons" albümünü patlattılar. İçinde "Puppets" gibi muhteşem bir hit barındıran bu albüm için Lucy Ford Ep'den sonra çıkmış en iyi albüm desek herhalde yanlış olmazdı.

Atmosphere'in her albümünden keyif alıyorduk ama "Sarı kapak"lı bu albümünde grup belirli bir olgunluğa erişti.. İşte bu son albümü de bu veteranlığın ürünü ve gerçekten nefis bir çalışma olmuş. En az geçen seneki sarı kapaklı; "When Live Gives You Lemons" kadar. Daha 2. trackten; "The Major Leagues"den kumaşını gösteriyor, İçinde "Americareful" gibi değişik tatlar bırakan şarkılar da var. Diğer cevherleri keşfetmeyi size bırakıyorum...

Editörün Notu: 4 

26 Aralık 2010 Pazar

Eyedea & Abilities - First Born (2001)

"I'll be writing till I'm dead or maybe till I'm alive"
BUNDAN 2 AY ÖNCE EYEDEA (MICHAEL LARSEN) MÜZİKSEVERLERE KÖTÜ BİR SÜRPRİZ YAPTI. EVET, O ARTIK ARAMIZDA DEĞİL! EYEDEA & ABILITIES; EYEDEA'SIZ KALDI. ÖKSÜZ KALDI. SEVENLERİ DE! 

ANNESİ ÖLÜM SEBEBİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMAK İSTEMİYOR. "BİZİ BİR SÜRELİĞİNE RAHAT BIRAKIN" DİYOR. AKLIMA ODB GELİYOR. HEATH LEDGER VE DİĞERLERİ GELİYOR. HEP BİRİLERİ GİDİYOR. TEK TEK. HAYATIMDA İLK KEZ BİR SANATÇI İÇİN BU KADAR ÜZÜLDÜM. GİDEN GİDİYOR, ARKADA HEP BİZ ÖKSÜZ KALIYORUZ. YAZIK...

Sene 2001'de abstract hiphop müptelaları muazzam bir albümle karşılaşacaklardı: First Born!

Albüm kapağında, anne rahmindeki bir cenin; mikrofon tutar gibi pozisyonda ve suratında tatlı bir tebessümle resmedilmişti. "Rap için Doğmuş" anlamı taşıyordu ve bizi daha kapağından itibaren sarıp, içine çekiyordu. Yalandan değil, gerçekten rap sevenleri çekiyordu...


First Born, abstraktın zirvede olduğu yıllarda yayınlandı. Stil olarak Psy/Tribal bir yapısı var. Mikrofondaki Eyedea kapakta adeta kendini resmetmiş. Evet o gerçekten rap için doğmuş. Albümde müthiş bir rap performansı sergiliyor. Hemen hemen bütün parçalar kendine özgü. DJ Abilities, ona rapini ustaca sergilemesi için müthiş altyapılar hazırlamış.

Albümün beat, rap ve sound yapısı gerçekten çok güçlü. "Music Music", "Birth Of A Fish", "Powdered Water Too (a)", "Color My World Mine", "Liquid Sovereignty", "A Murder Of Memories", "Blindly Firing", "Big Shots", "Void (Internal Theory)", "Dive (a)", "Dive (b)", "On This I Stand" ve Soul Position'tan Blueprint'in eşlik ettiği; "Before and After" albümdeki iyi parçalar.

Tam bir klasik...
  
Editörün Notu: 4,5


14 Aralık 2010 Salı

Dabrye - Two/Three (2006)

Dabrye, Amerikalı bir prodüktör. Yaptığı tarza bazı yabancı hiphop eleştirmenleri "futuristic hiphop", "evolution hiphop" gibi isimler takıyor. Halbuki alakası yok. Abstract Hiphopun bir level yukarısı diyebileceğimiz bir müzik icra ediyor Dabrye; Experimental Hiphop. Evet belki Progressive Hiphop da denebilir ama her geçen gün füzyon gücü artan bu müzik için galiba en doğru tanım Experimental Hiphop!

Dabrye, bu 2. albümünde hiphop müziğe çeşni olarak jazz, electro gibi -artık ana stil sayılacak- soundların yanısıra Dubstep ve Glitch-hop alt türleri de ilave etmiş. Ortaya çıkan sound; saf hiphop dinleyicisi için biraz kekremsi gelebilir. Ama Instrumental Hiphop ve bahsettiğimiz diğer alt türleri seven hiphopheadler için şüphesiz enfes bir müzik şöleni olacaktır.

Albümde bazı parçalar enstrümental. Vokaller ise misafir mc'lere ait. Şöyle bir baktığımız zaman eskilerden ilk olarak göze çarpan; Vast Aire oluyor. Ortağı Vordul Mega ile 2005 yılında Cannibal Ox defterini kapattıktan sonra yoluna tek başına devam etti Vast. Keşke C-Ox devam etseydi. Albümdeki parçası gerçekten vasat. Albümün en kötü misafiri demek yanlış olmaz.

 

Son yılların underground hiphop adına en güzel işlerini yapan, en büyük prodüktörlerinden MF Doom namı diğer Daniel Dumile bu albümde de döktürüyor. Air adlı parça nefis. Zaten Dabrye aynı sene, dayanamayıp, bu güzel parçaya bir de single albüm patlattı. Şarkının remiksi gerçekten çok kaliteli bir üsluba sahipti.

Albümde eskilerden başka ünlü rapperlar da var. Lootpack'ten Wildchild, Anti-Pop Consortium'dan Beans ve Paradime.

Albüm güzel ama yer yer Prefuse 73'yi hatırlattığını da not düşelim...

Editörün Notu: 3,5

2 Aralık 2010 Perşembe

TCA Microphone Mafia - Vendetta (1996)


En son Türkçe Rap albüm kritiğini Ocak 2010 yılında yapmışız. Şaka maka tam 10 ay geçmiş. Özlemiş olanlara gelsin...

TCA Mic. Mafia, eskilerden bir grup. Vendetta albümü 1996 senesinde Ada Müzik etiketiyle kaset ve cd formatında dağıtılmıştı. O dönem bu albümü alıp, dinleyen rap dinleyicileri nefis bir sürprizle karşılacaklardı. Albüm hiç de öyle sıradan bir rap albümü değildi çünkü. Grup, babalar gibi new school hiphop yapıyordu. East Coast sound, rythm and blues, funk, jazz, dub, ragga...Hiphopu seksenli yıllarda etkileyen ana akım müzikleri ihtiva eden bir sounda sahipti raf köşelerinde saklanmış bu albüm!

Microphone Mafia, Doksanların 3. çeyreğinde epey uğraştılar. Bazı toplama albümlere katıldılar. Kimbilir, bazılarını da onlar çıkardılar. Ama ortada kesin olan tek bir gerçek var ki; o da grubun haysiyetli müzik yaptığıdır.

Albümün kartonetindeki multilingualiteyi içerikte de görüyoruz. Şarkılar birçok dilde söylenmiş: Türkçe, Almanca, İngilizce ve İtalyanca.

Rap vokalde genel olarak tek kişi var: Ekibin frontmani; Kutlu. Genellikle Türkçe sözlü rap ihtiva etse de; aralarda Almanca ve İtalyanca pasajlar giriyor. Küçük küçük lezzetler...

Hür Doğduk Hür Yaşarız'la başlayan Vendetta; Bizim Hayat'la bitiyor. İlk şarkıdan son şarkıya kadar görüyoruz ki; rap şiirini yazarken belli bir çizgi korunmak istenmiş. Ritme uyan, gaza getirici sözler yazmak yerine belirli tema çevresinde bir şey anlatmaya çalışmış Kutlu. M. Mafia'nın şarkılarında ele aldığı temel konular; döneminin Almanya'daki diğer gruplarının aksine daha farklı olmuş. Onlar orada yaşaayan Türklerin sıkıntılarından pek fazla bahsetmemişler. Bunun yerine; hümanist rhymelar, özgür birey-özgür düşünce, geçmişe özlem, gelecek kaygısını anlatan sözler ve coşkulu liriklerle karşılaşıyoruz. Bazı şarkılarını raggayla bile süslemişler.

O kadar didikledik. Burada bırakmayalım o zaman...

Döneminin tüm rap grupları hardcore, gangsta ve funkyhiphop gibi türleri icra ederken bu tarz temiz bir new school soundda albüm çıkarmak saygıyı kesinlikle hakkettiriyor. Bazı şarkılarda kendinizi A Tribe Called Quest, De LA Soul dinliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Soundunu sağlam temellerden alan bir albüm bu.

Albümde Yine Barış Manço'dan sample var. Bu; Allahın Emri:) Aynı sample; Islamic Force'un Mesaj albümünde yeralan "Bu Dünya" da aynı ham şekilde kullanmıştı. Daha ilginç samplelarda var. Ufuk-Ercan'ın 1992 yılında çıkardığı Şifa Niyetine albümündeki meşhur; Hebelüp şarkısının meoldisi de International adlı parçada kullanılmış.

Turkish Hiphop Arşivinin nadide parçalarından biri. Saygıyı her zaman hakkediyor...

Editörün Notu: 4