18 Ekim 2009 Pazar

Fuat - Hassickdir?! (1999)


Fuat'ın artık bir fenomene dönüşmüş ilk albümü. Şimdiki yaşamına ve yaptıklarına bakılacak olursa; sanki başka bir bedenden çıkmış izlenimi veren bir çalışma. Albümü; klasikler statüsüne taşıyan iki unsur var. Bunlardan biri Fuat'ın inanılmaz lirikleri. Vakti zamanında bir parti çıkışında bu tuhaf sözleri nasıl yazıyorsun diye sorduklarında; gelen cevap beklenilenden farklı değildi. Ama şimdi bu cevabı buraya yazmanın alemi yok.

2000 yılında organik dolaşıma giren ürünleri içinde en konuşulanı Kökle! parçasıydı. Bu parça; net bir şekilde Cartel'e sataşan bir şarkıydı. Fuat gibi yeni çıkış yapan, underground bir rapperın böyle bir sataşma da bulunması abes değil. Cartel'e sataşması bu albümde kimilerini rahatsız etse de; rap müzik içinde freestyle'dan doğan battle ruhuyla alakalı bir mevzu olduğu için üzerinde durulmadı.

Özellikle; 1997 yılından sonra USA-underground hiphop grupları klasik Amerikan Hiphop'ını evrimleştirmeyi hızlandırdılar. Bu dönem çıkan bazı albümler Indie Hiphop'ın kilometretaşı olarak kabul edilirler. Mesela ilk aklıma gelen çalışma Company Flow'un Funcrusher Plus'ıdır. Bu çalışmaların rap kitlesi üzerinde verdiği olumlu sonuçlar ile hiphop müzik o saf halinden uzaklaşarak günümüzdeki yeni türevlerini oluşturdu. İşte bunlardan biri de Abstract Hiphop denilen stildir. Daha önce bilgisi olmayanlar için bu türün ana özelliklerini belirtmekte fayda var.

-Melodik değildir, beat temeline dayanır.
-Looplar düzensiz ilerler. Yani aritmik bir beat stili vardır.
-Yoğun bir rap anlatımı vardır.

Yani rap dinleyicisini her yönden kısıtlayan bir türden bahsediyoruz. Burada melodi kısıtlı, klasik türlerdeki düzgün vuran ritmler yok. Ve bol bol rap var. Bu türle; klasik; kafa sallayarak rap dinleme modu yerle bir edildi. Çünkü asıl amaç rapper'ın kendini daha iyi ifade edebilmesi. Beat ve melodinin esiri olmak yerine elimizdeki tek opsiyon olan sözlere yoğunlaşmalıyız. Bu durumda bütün iş rapperın kendisine düşüyor. Ve sanatçı ne kadar iyi sözler yazar ve bunu ne kadar iyi söylerse; o zaman kendini dinletebiliyor. Şüphesiz çok risk taşıyan, mc'nin kendi egosunu tatmin ettiği bir hiphop üslubu. Bu türün en güzel örneklerinden biri olarak Aesop Rock'ın Float ve Dose One'ın Hemispheres albümleri verilebilir. Hatta 2002 yılından önce Aesop Rock için rap dünyasının gelmiş geçmiş en iyi rap şairlerinden biri deniliyordu...
Bu kadar anlatımdan sonra Fuat'ın bu ilk albümü için ikinci unsurdan bahsedebiliriz. Albümde çok iyi bir abstract-style mevcut. Albümün prodüktörleri '99 yılı için yeni olan bu akımı iyi analiz etmişler. Çoğu parçada bu; aritmik loop tekniği başarıyla uygulanmış.
Fakat işin ilginç kısmı Fuat, bu albüm için Hardcore-West Coast stili demektedir. Albümün hardcore bir tarzı olduğu kesin, ama West ile hiçbir bağlantısı yok. Beatlerini yazan arkadaşlar keşke yapmaya çalıştıkları şeyle ilgili Fuat'a da birkaç şey anlatsalardı...
Editörün Notu: 5+

Şifre: Hassickdir albümünün olay yaratan çıkış parçası?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Fuat'ın "West" işini yanlış yorumlamışsınız. Amerikancı anlamda bir "West"ten bahsetmiyor Fuat, "Batı Berlin" kapsamında bir "West" o. Royalbunker tarzı Berlin rapi, Batı Berlin adıyla da anılıyor. Yerel bir tat anlayacağınız. Klasik doğu-batı kavgası değil.